Интерпол: Организирани групи стоят зад бума на интернет престъпления 09.05 | 11:39

Онлайн атаките са по-доходоносни от световния трафик на наркотици

От Георги Георгиев

Организирани престъпни групи стоят за повечето от интернет престъпленията в световен мащаб, като приходите от кибер ударите се равняват на общите световни приходи от трафика на кокаин, хероин и марихуана. Това заяви президентът на международната полицейска организация Интерпол Ку Бун Хюи, цитиран от AFP.

Говорейки по време на конференцията за европейската организация на Интерпол в Тел Авив, Ку цитира проучване на лондонския университет Метрополитън, в което 80% от онлайн престъпленията днес са извършени от организирани престъпни групи, действащи на международно ниво.

"Престъпните банди откриха, че международните и кибер престъпленията са много по-доходоносни и по-малко рисковани от другите криминални способи за правене на пари. Само за Европа загубите от подобни киберпрестъпления се изчисляват на 750 млрд. евро. годишно", каза Ку.

Той цитира незаконния хазарт и измамите с кредитни карти и банкови транзакции като типични примери за този вид престъпления.

Друг пример за мащабите на тази престъпност е, че в САЩ банките отчитат около загуби от 900 млн. долара годишно, откраднати по "конвенционалния" начин, докато от ударите на киберпрестъпници загубите им са в размер на 12 млрд. долара.

В Израел, която от началото на януари е в необявена кибервойна с арабски хакерски групи броят на кибератаките възлиза на 1000 удара в минута, като повечето от тях са насочени към важните сайтове в страната, в това число стоковата борса в Тел Авив, сайтът на националния авиопревозвач El Al и на пожарната.

Водещи

Най-четени