Иран заплаши Google със съд заради Персийския залив 17.05 | 14:45

Името на известния залив отсъства в Google Maps, което раздразни иранското общество

От Георги Георгиев

Иран заяви, че ще съди Google заради изпускане на името на Персийския залив в картографската си услуга Google Maps, съобщава AP. Заплахата дойде, след като известната търсачка остави без наименование водното пространство между Иран и Арабския полуостров.

Говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст обяви, че ако от американската търсачка не възстановят името на Персийския залив, то страната му ще предприеме съдебни действия и Google ще бъдат изправени пред изплащането на "сериозни обезщетения".

В четвъртък (17 май) Мехманпараст е съобщил пред полуофициалната новинарска агенция Mehr, че Техеран вече официално е предупредил Google с възможността за предприемане на съдебни действия срещу търсачката.

Иранското общество е с изострена чувствителност относно името на водния басейн, чието историческо и международно признато име е "Персийския залив". Част от арабските държави обаче настояват заливът да се нарича "Арабски залив". Темата поражда напрежение между иранците (потомци на персите) и арабите.

Водещи

Най-четени