Иран ограничава допълнително достъпа до интернет 13.02 | 20:57

Потребителите са подложени на блокада без никакво обяснение от страна на режима

От Георги Георгиев

Иран е наложил по-силни рестрикции върху интернет и е блокирал популярни имейл услуги през последите няколко дни, информира AFP. Според високопоставен законодател този ход "може да струва скъпо на режима" в Техеран.

В резултат на рестриктивните мерки от миналия четвъртък (9 февруари) милиони иранци не могат да влязат в акаунтите си на популярните имейл сайтове като Gmail, Yahoo Mail и Microsoft Hotmail, като от властите липсва каквото и да е официално обяснение, съобщава иранският вестник Arman.

Новинарската агенция Mehr съобщава, че ограниченията не се отнасят единствено към пощите. От известно време потребителите в страната имат проблеми с достъпа до местни и чуждестранни новинарски сайтове, както и към чуждестранни търсачки. Те се оплакват от ниски скорости при зарежданията на страниците, комбинирани с чести прекъсвания или дори директно блокиране.

Консервативният ирански политик Ахмад Таваколи критикува новото филтриране, което определи като дразнещо, и каза, че неговото налагане трябва да бъде обяснено от властите. В противен случай то "би им струвало скъпо", категоричен бе Таваколи.

Контролът върху потока от онлайн информация е от ключово значение за репресивния режим в Иран - страната е дом на най-голямата група интернет потребители в Близкия изток. Близо 36 млн. души от 75-милионното население има достъп до мрежата. Те обаче нямат достъп до множество световни сайтове като Facebook, Twitter и Youtube, които са блокирани в ислямската република.

В началото на 2011 г. Иран създаде специална полицейска част, която да се бори с "кибер престъпленията", в това число и в социалните мрежи, които са популярни сред опозицията и сред дисидентите.

Интернет изигра главна роля в антиправителствените протести, които разстресоха страната след преизбирането на президента Махмуд Ахмадинеджад през 2009 г.

Техеран блокира и повечето чуждестранни новинарски сайтове с обвинението, че западните медии участват в заговор срещу страната, организиран от САЩ, Израел и водената от Великобритания Европа.

Водещи

Най-четени