Как Google купи Motorola.. 15.09 | 14:56

Записките говорят за динамични преговори, при които Google качва цената с една трета за две седмици

От Георги Георгиев

Google е повишил офертата си за Motorola с 33% до 12,5 млрд. долара по време на двуседмичните преговори между двете компании преди сливането им. Това показват записките върху преговорите, цитирани от Reuters.

Първоначално, на 1 август, Google са предложили 30 долара за акция на Motorola, но впоследствие плащат крайна цена от 40 долара. Така, освен производител на смартфони, интернет компанията си осигурява и множество важни патенти, притежавани от Motorola.

Те несъмнено ще улеснят плановете за развитие на Google в мобилните услуги, в това число и на операционната система Android.

В дните преди сделката нещата са се развили по следния начин. На 5 август инвестиционната банка Qatalyst Partners, която съветва Motorola по сделката, предлага компанията да отхвърли първоначалната оферта на Google и да поиска 43.50 долара за акция.

Това сочи информацията, подадена от Motorola към щатската Комисия за ценните книжа и борсите (SEC).

На 9 август Google отговарят с ново предложение от 37 долара за акция, която обаче не се приема от изпълнителният директор на Motorola Санджай Джа, който заявява, че компанията му ще приеме цена от минимум 40,50 долара за акция.

Същият ден Google покачва офертата си до 40 долара на акция и предлага на Motorola да започнат дю дилиджънс* и да обявят сделката за сключена на 14 август.

В крайна сметка за сливането светът разбра един ден по-късно, а акционерите на Motorola получиха по 40 долара за всяка своя акция, което е 63% повече спрямо цената на акциите на компанията, достигнати в борсовата сесия от предния ден.

_____________

*дю дилиджънс - механизъм за идентифициране, намаляване или отхвърляне на риска, свързан с определена транзакция.

Водещи

Най-четени