Какво е бъдещето на лаптопите според Intel? 31.05 | 14:03

От компанията очакват възход на ултралеки и тънки ноутбуци до края на 2012 г.

От Георги Георгиев

Когато говорим за лаптопи, тяхната дебелина е от ключово значение. Поне според Intel.

На тазгодишното компютърно изложение Computex, провеждано в тайванската столица Тайпе, изпълнителният директор на компанията Шон Малоуни предсказа, че до края на следващата година 40% от пазара на лаптопи ще бъде завзет от нов клас супер тънки машини, които компанията нарича "ултрабуци" (Ultrabooks).

С цени от под 1 000 долара и дебелина под 2 см (0.8 инча), първите ултрабуци ще са снабдени с второ поколение Core процесори на Intel. Очаква се първите модели да се появят на пазара тази есен, пише laptopmag.com

Един от "пионерите" при новите лаптопи ще бъде 11.6-инчовият ноутбук UX21 на ASUS, който бе обявен по-рано тази седмица. Моделът ще тежи малко над 900 грама и ще предлага добри производителност и функционалност, твърдят създателите му.

Следващото поколение на процесори на Intel с кодовото название Ivy Bridge ще излезе на пазара през първата половина на 2012 г. Със своята 22-нанометрова технология то ще позволява създаването на още по-мощни и компактни лаптопи.

Следващата стъпка ще бъде серията чипове Haswell, които ще използват наполовина по-малко енергия от съвременните процесори. Те ще позволят създаването на лаптопи с по-малки батерии, което допълнително ще ги олекоти и изтъни.

Водещи

Най-четени