Китай обновява системата си за глобално позициониране 27.07 | 20:05

Страната изведе девети спътник от ново поколение в геостационарна орбита

От Георги Георгиев

Китай изведе в геостационарна орбита деветия спътник от ново поколение за системата си за глобално позициониране BeiDou, предаде ДПА, като се позова на съобщения в китайски медии.

Ракетата носител "Дългия поход 3А" била изстреляна от космически полигон в югозападната провинция Съчуан.

С нея в орбита бил изведен спътник "BeiDou-2" ("Компас-2"). Системата от първо поколение спътници за глобално позициониране бе създадена от Китай между 2000 г. и 2003 г. с цел страната да намали зависимостта си от американски спътници на геостационарна орбита (на височина от близо 36 хил. км), използвани за навигация и комуникации, припомня БТА.

Системата обаче много бързо изчерпа своя капацитет и в момента се подменя изцяло. Първият спътник от ново поколение бе изведен в орбита през 2007 г.

До края на 2012 г. броят на спътниците в новата система трябва да достигне 32. Те ще осигуряват навигационни услуги и възможност за изпращане на текстови съобщения в района на Азия и Тихия океан.

В момента освен китайската система за глобална навигация, в света съществуват, или са в процес на разработка, още три системи за позициониране, за които iNews вече писа – напълно разработената американска GPS, частично изградената руска Glonass и европейската Galileo, която тепърва предстои да бъде изградена.

Водещи

Най-четени