Китайската Baidu излиза на музикалната сцена 20.07 | 10:04

Потребителите ѝ ще могат да слушат музика онлайн, както и да свалят файлове

От Нели Минчева

Китайската интернет търсачка Baidu обяви пускането на услуга за онлайн музика. Компанията ще предлага записи от каталога на Universal Music, Warner Music и Sony Music, съобщава China Daily.

Потребителите на Baidu ще могат да слушат музика, докато са онлайн, както и да свалят файлове на компютърните си устройства. Компанията, чиято търсачка е най-голямата в Китай по пазарен дял, ще плаща на звукозаписните гиганти за всяка просвирена или свалена песен.

Музикалната платформа ще се управлява от компания, наречена One-Stop China – съвместно дружество между Baidu, от една страна, и Universal Music, Warner Music и Sony Music, от друга.

Постигнатото споразумение с трите групи слага край на продължителен техен спор с Baidu, в който китайската фирма беше обвинявана, че предоставя на потребителите си връзки към сайтове с пиратска музика.

През февруари 2008 г. Universal, Warner и Sony Music започнаха съдебно преследване срещу Baidu с искане за обезщетени от най-малко 63,5 млн. юана (9,8 млн. долара) заради нарушаване на авторски права.

През януари миналата година китайски съд се произнесе в полза на Baidu, считайки, че линковете, показвани от търсачката, не са незаконни.

По данни на консултантската компания Analysys International Baidu държи 75,9% от пазара на интернет търсене в Китай.

Към края на юни в страната има 485 млн. интернет потребители, като проникването на достъпа до мрежата е 36,2 на сто.

Водещи

Най-четени