Китайската Baidu ще завладява света 17.09 | 10:14

Компанията иска до десет години половината свят да ползва нейни продукти

От Нели Минчева

Водещата интернет търсачка в Китай – Baidu – има за цел "до десет години" името на компанията да стане всекидневно употребявано в поне половината свят. Това става ясно от съобщение на групата, заявяваща амбициите си за експанзия на чужди пазари.

На родния си пазар търсачката в момента има смазваща преднина пред своите конкуренти, като държи дял от 75% от онлайн търсенията. Baidu присъства и в Япония, но там влиянието на Google и Yahoo! е много по-голямо и на практика китайската фирма има маргинално значение.

Наскоро компанията разкри свои представителства в Тайланд и Египет, съобщава AFP. Стартираният сайт в Тайланд е местна версия на портала на Baidu hao123.com, a в Египет компанията присъства чрез услуга за въпроси и отговори, работеща по модела на Baidu Knows.

Преди няколко дни китайската група за пореден път доказа, че се радва на подкрепата на правителството, приемайки в своята централа на официално посещение представител на китайската пропаганда. Според изявленията на властите Baidu дава своя принос в изграждането на влиянието на китайските компании върху световната икономика.

По данни на финансирания от правителството Китайски информационен център за интернет свързаност към края на юни тази година в страната има общо 485 млн. потребители на глобалната мрежа. В края на 2009 г. броят им е бил 384 млн.

Водещи

Най-четени