Китайската Baidu на съд в САЩ 19.05 | 14:25

Обвиненията са, че търсачката нарушава американската конституция

От Нели Минчева

Китайската интернет търсачка Baidu е дадена под съд в САЩ от осем физически лица, които я обвиняват в директно сътрудничество в китайското правителство за цензуриране на текстове, свързани с демокрацията, съобщава АП.

Това е първи процес, чието започване се основава на твърдения за нарушаване на американската конституция от чуждестранна онлайн търсачка, като се използва фактът, че Baidu е достъпен от САЩ.

Тоест чрез налаганата цензура и предлагането в същото време на услугата на американска територия са засегнати американските закони, аргументират се вносителите на иска.

Обвиненията са свързани не само със скриванe на резултати като текст, но и на изображения, например тези, на които са видни действията за овладяване на студентските протести от 1989 г. на площад Тянанмън в Пекин.

"Считаме, че една частна компания действа като агент на чужда държава, за да ограничи свободата на словото, като тя действа [по този начин] в границите на САЩ в нарушение на първата поправка [на американската конституция, която гарантира свободата на словото]", обяснява пред агенцията адвокатът на жалбоподателите.

iNews припомня, че през миналата година американската компания Google реши да затвори дейността на търсачката си в Китай, пренасочвайки потребителите към сайта си в Хонконг. Решението беше взето след продължителен конфликт с китайските власти, които сериозно затрудниха подновяването на лиценза на групата за работа в страната, въпреки че в крайна сметка Google успя да се споразумее с регулаторните органи по този въпрос.

В основата на споровете, в които бяха намесени и твърдения за хакерски атаки на акаунти в Gmail, стоеше нежеланието на компанията да се съобразява с изискванията на Пекин за цензура на показваните при търсенията резултати.

Водещи

Най-четени