Колко умни са смартфоните? 12.02 | 09:15

Виновници за слабата интернет връзка са мобилните оператори

От Елисавета Балтова

Смартфоните стремглаво стават вездесъщи, но рискуват да се превърнат в жертва на собствения си успех, тъй като не могат да направляват повечето от приложенията си. Именно те увеличават тяхната продажба.

Аналитици предупреждават, че телефонната индустрия скоро може да преживее криза, заради "задъхващите" се от претоварване услуги по време на пикови часове или места. Мобилните оператори се принуждават да повишат цените и да намалят обмена на база данни.

Във всеки случай много от популярните услуги, които покачиха търсенето на смартфони, могат да пострадат. Лидерите в мобилната индустрия виждат заплахата. Именно тя ще бъде ключов въпрос за обсъждане на предстоящия ежегоден конгрес на мобилните технологии, съобщават от АФП.

Продажбите на смартфони се издигнаха до висоти през последните няколко години - повече от 470 милиона са били продадени за изминалите две години според фирмата за проучвания Gartner. Само по себе си създаването на приложения за смартфони също се превърна в една значителна маркетингова индустрия.

Тъй като всеки смартфон генерира почти 24 пъти по-голям трафик на данни, отколкото един обикновен телефон, обемът от мрежов трафик би могъл да експлодира. Мобилните оператори трудно ще наваксват.

Пренатоварването на мрежи като AT&T в САЩ и 02 във Великобритания се случва рядко, за разлика от отхвърлените разговори и бавните услуги в пиков момент или в препълнения градски транспорт.

Натрупването на честоти ще продължи да е сериозен проблем за операторите, най-вече в по-населените места и по време на пикови часове. Това е мнението на компанията
Flash Networks, която помага на мобилните оператори да подобрят представянето си в мрежата.

Това няма да направи смартфоните "глупави", но със сигурност клиентите, които очакват безжично свързване с интернет, ще се разочароват.

Пренатоварването ще засегне най-напред най-популярните приложения за смартфони, каквото е и видеото. Гледането на видео в интернет вече е причина за 37% от мобилния трафик според най-новата статистика на Allot Communication. От компанията
Cisco предвиждат 2/3 от интернет трафика през мобилния телефон да е следствие от видео приложенията в телефона.

Видео-обажданията към мобилни телефони също ще претърпят трудности, както и телефонните обаждания чрез друга програма, например
Skype. Пращането на електронни писма, както и сърфирането в интернет ще продължи да функционира, но скоростта ще намалее.

Операторите вече сложиха някои от държателите на смартфони "на диета" по отношение на прехвърлянето на данни. Често срещани са ограничения достъп или много бавното прехвърляне на данни.

Проучване от консултантска фирма A.T. Kearney показва, че за следващите четири години на мобилните оператори ще са нужни 21 милиарда евро, за да увеличат мрежите си, така че да наваксат с прогнозата за увеличение на обмена на данни.

Редица фирми казват, че проблемите не са в смартфоните, а в мрежите. Те предлагат по-добри технологии, които да оптимизират потока от данни, като по този начин ще помогнат на мобилните оператори да направят повече с по-малко

Водещи

Най-четени