Световен конгрес на мобилните технологии. Какво да очакваме? 12.01 | 08:11

Повече за масовия потребител, след като в Лас Вегас видяхме високия клас

От Любомир Тасев

След лудницата и джунджуриите на Международното изложение за потребителска електроника CES 2011, едва ни остава време да си поемем дъх преди да ни връхлети тазгодишното издание на Световния конгрес на мобилните технологии MWC (14-17 февруари).

След като от Лас Вегас изскочиха рекорден брой мобилни апарати от високия клас, MWC 2011 обещава да е мястото, където ще видим всякакъв сорт телефони и таблети.

И така, какво да очакваме от форума в Барселона.

Microsoft

Миналата година Microsoft представи Windows Phone 7 именно в Барселона. Презентацията отмина, а фанфарите заглъхнаха. Това обаче не означава, че тази година компанията няма да извади от ръкава някоя изненада на изложението в каталунската столица. На път е голям update на операционната система, който ще предложи много нови функции.

LG

LG използва CES, за да покаже първия в света смартфон с двуядрен процесор - LG Optimus 2X, както и един от най-тънките - Optimus Black. Въпреки това, прехваленият таблет на LG с операционна система Android (вероятно Optimus Pad) не бе представен. Възможно е това да стане в Испания. Очакваме още повече от корейската фирма, вероятно в средния клас, а може би и високия.

Motorola

По традиция американската компания е по-активна на Международното изложение за потребителска електроника в САЩ, както ще се окаже и тази година, след като обяви най-мощния мобилен телефон Motorola Atrix и обра овациите с двуядрения Motorola Xoom с инсталиран Android 3.0. Това обаче едва ли е краят на ренесанса, започнал за Motorola с началото на 2011 г. Така че очакваме още новости.

Samsung

От Samsung пазят странна тишина от известно време (освен шума около Nexus, който произвеждат за Googlе), което означава, че ще видим доста неща от тях. Очакваме най-вече новия Samsung Galaxy S2, който май ще е Nexus S с ново име и може би с двуядрен процесор. Много вероятно е да научим повече за неговата операционна система Bada OS и за други мобилни устройства от средния клас.