Компютър на IMB критикува начина ви на писане 17.07 | 14:39

Добре дошли в... настоящето...

От Ивайло Коралски

Не стига че роботите вече могат да пиша професионално (за щастие, все още доста зле), но вече могат и да критикуват нашия начин на писмено изразяване.

По същество, IMB обяви Watson Tone Analyzer, нов тип инструменти, които са специализирани в "познавателния къмпютинг" – готвене, здраве, пазаруване и т.н. Веднъж набрали количество текст, системата мигновено ще изготви "звучна проверка", с цел анализиране на три различни аспекта на вашето писане – емоционален, социален и стил на писане. Всеки един от последните три е разделен в допълнителни категории – например системата може да ви разкрие дали вашият стил на писане е твърди и уверен, или експериментален. А също дали емоционалното излъчване е бодро, ядосано или негативно.

От там Watson Tone Analyzer може да ви даде цялостна оценка, препоръчвайки какво точно трябва да "промените".

Кому е нужна обаче подобна екстра? Според IMB, системата им работи по подобен принцип на моментните спелчекове на документи – просто в случая става въпрос за модернизирана система с добавен звук.

Например, ако желаете да напишете писмо до ваш колега, което да звучи по-любезно, Watson ще ви предложи да замените думи като "разочароващо" с "незадоволително" и "трудно" с "предизвикателно".

IMB допълва, че системата им ще помогне на рекламодатели, които целят маркетинговата им кампания да съвпадне с "персоналните принадлежности на търсената от тях аудитория".

По думите на журналисти, които са тествали системата, обаче, въпросната понякога действително може да бъде по-полезна, но по-често, за съжаление, е подвеждаща.

Генералният проблем на Watson, е, че той не може да улови контекста в даден текст. И му е особено трудно с думи, които имат повече от едно значение.

Според журналиста на Engadget обаче, Watson Tone Analyzer е впечатляваща технология, предвид факта, че все още е на експериментален етап от своето развитие.

Водещи