Компютърът – блян за българското образование 20.02 | 20:31

България е на едно от последните места в Европа по налична компютърна техника в клас и по възможности за използването й за учебни занятия

От Филипа Тодева

България е на едно от последните места в Европа по налична компютърна техника в клас и по възможности за използването й за учебни занятия. Това показва изследване на Европейската училищна мрежа, финансирано от ЕК. Данните са посочени и в проекта на Стратегия за ефективно прилагане на информационни и комуникационни технологии в образованието и науката на България 2014-2020 г.

Те показват, че в българските общообразователни училища на 11 ученици от най-горния клас - 11-ти и 12-ти клас, се пада средно по едно компютърно място, докато за ЕС те са средно 4.

Едновременно с това българските учители са любознателни и участието им в курсове за използване на ИКТ в педагогическата практика е над средните нива за ЕС. Според МОН това е ясна индикация, че при една съвременна материална база и модерна комуникационна среда страната ни би могла успешно да се мери с най-добрите европейски практики.

Стратегическият документ отбелязва, че у нас има съществен дефицит на квалифицирани ИТ специалисти, който рязко се усеща във всички отрасли на образованието и науката. Липсва и система за постоянна квалификация на образователните специалисти за ефективно използване на съвременни ИКТ в учебната работа.

В проекта се посочва, че постоянно се увеличават документите на хартиен носител в системата на образованието и науката за разлика със световните тенденции за неговото намаляване.

По данни на МОН, националната ни образователна система сега включва повече от 2 600 образователни институции - училища, колежи, университети, в които своето образование получават повече от един милион обучавани. Образователният процес се осигурява от над 85 000 учители и преподаватели, като немалко преподаватели имат и активна научна дейност. В сферата на науката още няколко хиляди учени са ангажирани в научни изследвания в близо 80 института и научни звена от БАН и Селскостопанската академия.

Всички тези институции ползват ИКТ от различен тип и вид, на всички равнища от дейността си - в административния процес, в образователната и научната дейност. Общо в тези институции сега има около 100 000 компютърни и терминални устройства, допълва БТА.

Водещи

Най-четени