Коя e най-бързата машина, която е създавана? 29.10 | 15:28

Прогнозирането на урагани като "Санди" вече ще е много по-лесно и точно с новия суперкомпютър Titan

От Владислав Рашков

Прогнозирането на урагани като "Санди" вече ще е много по-лесно и точно с новия суперкомпютър Titan, разработен от Министерството на енергетика, съобщава Cnet.

Машината е подобрена версия на компютърната система на Jaguar.

Компютърът ще може да се използва за проучвания в университети, както и от най-различни индустрии. Ще могат да се наблюдават промените в климата, както да се правят проучвания за алтернативни горива.

Процесорът му може да прави над 20 000 трил. изчисления в секунда.

Приложенията на компютъра могат да бъдат най-разнообразни, но основно се съсредоточават в шест области. Едно от тях изучаване на материално научни кодове. В този случай се изследва най-добрия начин да се изработва материя, която да е по-устойчива.

Друга област, в която машината може да окаже добра помощ на науката, е климата. Изследванията тук ще търсят отговор на въпроса какво не е наред с времето и как това да се промени.

Компютърът ще може да изследва най-добрите растения за създаване на биогорива. В ядрената енергетика технологията ще помогне в симулирането на неутронния поток в термоядрения синтез и разпад. Тук ще се търси по-добра нова форма на термоядрената енергия, която ще е по-безопасна и чиста.

Titan ще може също да прави симулативни тестове на взривове за проучвания за оптимизиране на изразходването на горивата, както и при създаването на двигатели с отделяне на по-малко вредни емисии.

"Като се замислим за всички проблеми, които има обществото, веднага ще разберем каква е приложимостта на тези компютри. Има проблеми, които трябва да се решават в здравеопазването, проблема с добива на енергия. Тези машини ще помогнат точно за това" каза технологичният директор на Nvidia.

Водещи

Най-четени