Лондон разреши генно модифициране на човешки ембриони с научна цел 01.02 | 20:01

Няма да се вкарва ГМО, ще се изследват причините за помятане

От iNews.bg

Великобритания даде първият лиценз на генетична модификация на човешки ембриони. Разрешението засяга изследвания върху проблеми при бременност и най-вероятно ще доведе до спорове относно етичността му, съобщи AFP.

"Лицензионният ни комитет одобри искането на д-р Кати Ниакан от института "Франсис Крик” лицензът на лабораторията й да включва работата върху гени на ембриони”, съобщиха здравните власти в Лондон.

Експериментите ще изследват състоянието на плода през първите 7 дни след зачеването и целят да установят някои причини за помятане. На учените няма да се позволи да вкарват генетично-модифицирани ембриони в женска утроба, посочва AFP, цитирана от БГНЕС.

Миналата година китайски учени бяха първите, които обявиха че са променили човешко ДНК при ембриони с цел предотвратяване на болести на кръвта.

Това поле на изследвания предизвиква противоречиви мнения, тъй като според някои критици позволението за него отваря възможността за изкуствен човешки дизайн.

"Искаме да разберем как работят гените при израстването на ембриона в здраво бебе”, обясни д-р Ниакан на британските медии преди да поиска позволението. Работата на нейната лаборатория е свързана с проблема, че стерилитетът и спонтанните аборти са често срещани, но недостатъчно изследвани.

Ниакан от десетилетия работи в сферата, но в последствие се съсредоточава в първите 7 дни от човешкото развитие. В това време плода се превръща от яйцеклетка в биологична структура, наречена бастоцист, която съдържа между 200 и 300 клетки. Дори на този ранен етап, отделните структури имат различна роля, като някои формират плацентата, а други самите характеристики на човека. През този период различни части на ДНК-то ни са много активни.

Не е ясно как точно работят тези гени, отговарящи за развитието, както и какво може да се обърка и да доведе до спонтанен аборт.

 

 

Най-четени