Масата мобилни приложения за деца са несигурни 11.12 | 15:21

Най-често споделяната информация била ID-то на устройството

От Георги Георгиев

Голяма част от мобилните приложения, предназначени за деца, събират важна информация – дейност, с която родителите масово не са запознати и следователно не са оторизирали.

Тревожните данни са получени при проучване на щатската Федерална търговска комисия (FTC), публикувано в началото на седмицата.

Сред данните, събирани от трети страни, са идентификационните номера (ID) на мобилните устройства, информация за местоположението и номера на телефона и др.

"Макар че смятаме, че повечето компании имат най-добри намерения, когато става въпрос за защита на личната неприкосновеност на децата, все още не виждаме прогрес, когато става въпрос за предоставяне на информацията към родителите, които на нейна база да направят информиран избор", коментира председателят на FTC Джон Лейбовиц.

Най-често споделяната информация била ID-то на устройството, което може да съдържа персонална информация, като имена, телефонни номера, списъци с приятели, имейли и данни за местоположението.

Според проучването на FTC 225 от общо 400 изследвани приложения, използвани от деца в САЩ, предоставят информация за потребителя с трети страни. Оказва се, че близо 60% от наличните на пазара приложения изпращат информация към разработчиците, рекламните мрежи, компаниите за анализи и други външни организации.

От тези трети страни съществува много малка група, получаваща информация, която може да бъде използвана за създаването на профили на децата, базирани начините, по които те си взаимодействат и използват различни приложения, коментират от федералната комисия.

Водещи

Най-четени