Смартфонът замества портфейла 11.10 | 13:44

Мобилните разпалащания стават възможни у нас чрез ново приложение

От iNews.bg

Освен средство за комуникация, фотоапарат и увлекателна играчка, смартфонът вече може да играе ролята и на портфейл. Приложение, което навлиза на българския пазар през ноември, ще направи възможно разплащането чрез "умните телефони".

Приложението Cellum Pay беше представено от ръководството на компанията за мобилни сделки и услуги "Целум България” по време на бизнес закуска днес. Чрез услугата потребителите ще могат да плащат комунални сметки, да зареждат предплатени карти на мобилните оператори и да пазаруват стоки и услуги.

Плащането на сметки ще се извършва чрез сканиране на QR код от фактурата. Това може да става както от хартиена фактура, така и от електронна, обясни директорът IT операции на компанията Светослав Торбов. Зареждането на предплатени карти ще се извършва дори когато сте абонат на единия оператор, а искате да заредите карта на друг.

Така нареченото мобилно пазаруване, което за момента е непознато на българския пазар, ще се извършва също чрез QR кодове. Това ще позволява на притежателите на смартфони да си купуват билети за концерти като сканират въпросния код от плакат на улицата например, обясни Торбов.

Чрез приложението ще можете да си купите книга онлайн, да направите дарение или да си платите таксито като оставите какъвто бакшиш намерите за добре.

Приложението се сваля безплатно по стандартния начин от App store за iPhone и PlayStore за смартфоните под Android. При регистрация се създава така наречения mPIN, който представлява код от шест знака - букви и цифри, които вие избирате и само вие знаете. Този код оторизира всяко плащане.

При регистрацията се въвеждат всички данни от банковата карта без PIN кода. Тези данни обаче не се съхраняват, което предпазва от злоупотреби при евентуална кражба на телефона. Регистрацията струва SMS на клиента, по тарифа на съответния оператор. Плащанията са без такса.

В момента Cellum финализира договорите с 10 компании, половината от които са онлайн хипермаркети, съобщиха от ръководството на компанията. Вече имат подписани договори с Mtel и Vivacom. През ноември ще започнат да работят и с няколко банки, до месец с Helikon, а в началото на следващата година - с Praktiker.

Приложението работи в Унгария от октомври миналата година като отчита 1 милион трансакции на месец, похвалиха се от компанията. От там очакват до 5 години мобилните разплащания да изпреварят интернет и банковите плащания.


Най-четени