Мислите си, че Microsoft запада? 02.04 | 13:24

Може и така да е, но това не им пречи да са най-печелившата софтуерна компания

От Георги Георгиев

На Microsoft може и да и не им върви напоследък с новите версии на Windows. Това обаче съвсем не означава, че трябва да ги отписваме. Поне от финансова гледна точка.

Нова статистика, публикувана от Gartner, показва, че създадената от Бил Гейтс технологична корпорация продължава да има най-високи приходи от софтуерни продукти в световен мащаб.

Така за отминалата 2013 г. приходите на Microsoft са достигнали до 65,7 млрд. долара. На второ място е друг щатски гигант – Oracle, който с резултат от 29,6 млрд. долара успява да се издигне от третата позиция, която заема през предходната 2012 г.

Челната петица се запълва с утвърдени играчи като IBM (29,1 млрд.), SAP (18,8 млрд.) и Symantec с приходи от 6,4 млрд. долара.

Големият победител за тази година несъмнено обаче е десетата компания - Salesforce, която успява за първи път да попадне в списъка, отбелязвайки ръст от цели 33,3% на годишна база.

Въпреки че големите софтуерни компании се борят здраво, за да не изостават от конкуренцията и да се приспособят към новите технологии, пазарът на софтуер продължава да изживява подем в световен мащаб.

Глобалните приходи от софтуер са достигнали до 403,3 млрд. долара през 2013 – ръст от 4,8% спрямо 2012, сочат данни на анализаторите от Gartner, цитирани от Mashable.

За онагледят данните на Gartner, от Statista създават графика, която можете да видите тук:


Водещи