Мобилни книги и за българските потребители 01.02 | 17:03

Е-издания през мобилния телефон – първите стъпки са направени

От Нели Минчева

Мобилният оператор M-Tel стартира нова услуга - e-book. От страницата на компанията вече могат да бъдат изтегляни електронни книги за мобилни устройства – нетбуци, лаптопи или смартфони.

Четенето и съхранението на електронните книги се осъществява чрез специален софтуер Adobe Digital Editions 1.7.2 , става ясно от сайта на компанията.

Сред предлаганите книги са произведения на класически български автори, като например "Хъшове" и "Немили – Недраги" от Иван Вазов, "Албена" на Йовков и "Стани, стани, юнак балкански" на Добри Чинтолов. Клиентите могат да свалят помощни книги като граматика и учебници по различни езици и т.н.

От M-Tel коментират, че електронните книги пестят средства, защото са по-евтини от хартиените издания, а копията се съхраняват по-дълго.

Справка в сайта показва и че именно българските книги са най-често сваляните на този етап. Възможно е обаче причината за това и да е, че тези книги се предлагат безплатно.

От компанията допълват, че платените книги са DRM защитени и така се гарантира на авторите тяхното легално разпространение. Така всяка книга може да бъде изтеглена само от този, който я е закупил.

Цената на книгата пък се включва в месечната фактура на оператора. Покупката на електронни книги става след регистрация на сайта на компанията.

Предлаганите заглавия обаче не са много – за момента едва около 300.

Книги на български от края на миналата година предлага и Vivacom, като отново става дума предимно за класически произведения – на Иван Вазов и Христо Ботев например.

Стъпването си на този пазар обаче операторът направи с пускането на отделни електронни четци Prestigio, които се предлагат на изплащане срещу 9,90 лв. на месец за срок от две години.

Остава да видим отговора на Globul, макар и сегментът да е все още много слабо развит у нас.

Водещи

Най-четени