Мобилният интернет още крие потенциала си 18.06 | 16:33

Цените за услугата в ЕС варират – от 5,30 евро на месец в Полша до 14,40 във Финландия

От iNews.bg

Бързият интернет е в основата на икономическото възстановяване. Той носи и нови възможности за забавления, създаване на онлайн съдържание, както и за търговия – купуване или продаване онлайн.

Това е част от заключението на доклада за развитието на сектора на телекомуникациите в ЕС. В документа обаче е записано, че се налагат още иновации, а това се нуждае и от подкрепа.

Ето какво показват още данните на Европейската комисия

95% от европейците имат достъп до фиксирана интернет връзка, но за сметка на това само 62% имат мобилен интернет. Разгръщането на потенциала на тази връзка ще доведе и до повече възможности както за бизнеса, така и за гражданите.

В същото време пък потребителите се радват на по-добри оферти за доставката на мобилен интернет. Средно приходите от потребител в страните от ЕС през 2009 година са били 244 евро, докато през 2010 година вече достигат до 221 евро. Една от причините за това понижение са и мерките на ЕК за намаляване на цената на мобилен интернет при роуминг.

През миналата година са били отворени доста честоти за нуждите на доставчиците на мобилен интернет, се посочва още в доклада.

Документът посочва и няколко мерки, които трябва да бъдат извършени. На първо място не всички държави в ЕС са приспособили законодателството си към европейските изисквания. Четири не са изпълнили изискванията – Белгия, Полша, Португалия и Словения.

А тези правила гарантират по-конкурентен пазар за потребителите и бизнеса, смятат от Брюксел. Сред тях са за бързата смяна на мобилни оператори и за защитата на личните данни онлайн.

Нещо друго, което прави впечатление на чиновниците, е голямата разлика между цените за достъп до мобилен интернет. Средно на месец потребителите в Полша и Словакия плащат по 5,30 евро, докато във Финландия цената е 14,40 евро. Това може да бъде сметнато за дискриминационно и са нужни действия за намаляване на разликите, пише ЕК.

Водещи

Най-четени