Може да отвлечете самолет с помощта на смартфона си 12.04 | 17:38

Немски пилот разработи Android приложение за терористи

От Александър Бакалов

След атентатите от 11 септември 2001 година световната общественост определено се чувстват неспокойно, когато стане дума за самолети и тероризъм в едно и също изречение.

По тази причина доста хора са се напрегнали, когато германският самолетен пилот Хъг Тесо най-спокойно заяви, че е способен да използва слабости в системите на самолетите и буквално да ги превземе само с няколко натискания бутони през смартфона си. Научаваме за това от  британския вестник Telegraph, цитиран от Econ.bg.

Ужасяващото изявление Тесо направи по време на конференцията Hack in the Box в Амстердам. Там 30-годишният пилот обясни, че е разработил приложение за Android, наречено PlainSpoil, с което може да проникне в системите на управление на самолета.

Тесо твърди, че с помощта на самолетен симулатор може да накара самолета буквално да "му играе по свирката" и дори нагледно демонстрира как може да контролира всичко през смартфона си – от климатиците до системите за навигация.

Самото приложение изглежда като анимирана пилотна кабина с виртуални бутони, които могат да насочат самолета във всяка посока, включително и надолу – директно към земята. Една от функциите дори включва аварийните лампи в истинската кабина, карайки ужасените пилоти да повярват, че системите на самолета са се сринали.

За щастие хакерското приложение е ефективно, само ако самолетът е поставен на автопилот. Атаката може да бъде напълно преодоляна, ако пилотът поеме ръчното управление, обяснява Тесо.

От федералните авиационни власти на САЩ успокоиха, като заявиха, че не вярват на твърдението на германския пилот, че може да превземе пътнически самолет по този начин. 

Водещи

Най-четени