Щатско лазерно оръдие свали самолет 10.04 | 09:00

Мощното оръжие ще бъде част от бойните действия на бъдещето

От Георги Георгиев

Бъдещето на бойните действия вече е тук под формата на мощно лазерно оръдие, което, поставено на американски боен кораб, успява да свали безпилотен самолет.

Впечатляващо видео, заснето по време на експеримента, ни убеждава в ефективността на системата, с която американските военноморски сили смятат да оборудват корабите си.

Оръжието, чието официално наименование е Лазерна оръжейна система (от Laser Weapon System или съкратено LAWS), се захранва с електричество, генерирано на кораба, като цената на всеки от изстрелите ще бъде едва един долар, обясняват от флота на САЩ.

"Когато сравните (тази цена) със стотиците хиляди долари, които струва изстрелването на една ракета, тогава можете да видите нагледно достойнствата на новата технология", коментира контраадмирал Матю Клъндър, ръководител на изследователските проекти на флота.

В изявлението си Клъндър допълва, че се надява някой ден подобни лазерни системи да защитават американските кораби от летящи към тях вражески ракети, просто като разрушават системите им за насочване и така ги отклоняват от курса.

Прототипът на лазерното оръдие, който според официален представител на щатските военни струва между 31 и 32 млн. долара, ще бъде инсталиран на амфибийния боен кораб USS Ponce през октомври тази година. Така то ще бъде използвано за поразяване на цели в района на Близкия изток.

Разбира се, като всяка нова технология, и тази на лазерните оръжия си има своите слабости. Военни експерти от Изследователската служба към американския Конгрес приветстват разработката, но отбелязват, че лазерите може да не са ефективни при лошо време (особено в мъгла или дъжд), или по случайност да поразят нежелани цели като сателити и други летателни апарати.

Водещи

Най-четени