Може ли достъпа до Wikipedia чрез мобилните телефони да бъде безплатен? 08.08 | 15:27

Вече ще е възможно, но как

От Лазар Тодоров

Една от най-големите платформи за безплатни знания, Wikipedia, вече може да бъде отворена през мобилните телефони на 350 милиона души, които живеят в така наречените "развиващи се страни", без да се налага да плащат за мобилен интернет или да търсят безжична интернет мрежа. 

Шефът на инженерите Мюлер казва, че резултатите са започнали първо да се виждат в Малайзия през 2012 година. Wikipedia Zero е вдъхновена от Facebook Zero, които е един от амбициозен проект на социалната мрежа, който също цели по-голям достъп на хората от бедните страни по света.

За Ерик Мюлер, директор на Wikimedia Foundation, проектът отговаря на основните приоритети на международната аудитория фокусирана върху мобилните приложения.

"Като работим с мобилните оператори, можем да си позволим да хората да го четат и редактират безплатно", обяснява Мюлер. "Ние доставяме достъпа на 350 милиона души по света чрез Wikipedia Zero” , казва той.

Новият проект на Wikipedia е достъпен до мобилните устройства безплатно, без да се налага обмен на данни, заради което всъщност не се налага на потребителите да плащат. Засега платформата работи в Тайланд, Саудитска Арабия, Пакистан и други развиващи се страни, като се очаква догодина тя да бъде достъпна и за жителите на Косово.

"Стотици милиони души използват Wikipedia чрез телефоните си. И ние трябва да доставим на потребителите най-доброто, което имаме. И на двата типа потребители, тези, които четат и тези, които редактират, за да могат всички хора по света да бъдат огрени от светлината на знанието", казва той за английския вестник the Guardian.

Фокусът на разработчиците в началото е бил насочен към солидните приложения на iPhone иAndroid, защото могат да бъдат достъпни и редакторски намеса. А също и заради високото техническо ниво, което притежават.

Водещи

Най-четени