Може ли светът да преживее един ден без Wikipedia? 18.01 | 12:01

Сайтът "стачкува" заради проект на закон в САЩ, ограничаващ свободата в интернет

От iNews.bg

"Представете си светът без Wikipedia” - с това послание посреща англоезичната версия на сайта на свободната интернет енциклопедия.

От десетилетие ние хвърлихме огромен брой часове работа, а сега решение на американския Конгрес може да фатално да навреди на свободния интернет, коментират още авторите на проекта.

По тази причина и за 24 часа днес (18 януари) достъпът до английската версия е ограничен. Това се прави в знак на протест срещу проектозакон срещу интернет пиратството. Препратка води към обяснения на редакторите за своеобразната стачка на онлайн енциклопедията.

Те коментират, че законопроектът е зле написан и няма да бъде ефективен в основната си част – да спре кражбата на интелектуална собственост в интернет, но за сметка на това ще наруши сериозно свободата на потребителите.

Wikipedia се бори с кражбите на интелектуалната собственост – редакторите премахват всяко съдържание на сайта, което не е от свободен източник или с уредени права, се казва още в изявлението, публикувано на сайта.

Създателите на онлайн енциклопедията коментират още, че се надяват да продължат да бъдат независим източник на информация - но въпреки че статиите там са неутрални, то със самата енциклопедия не е така. Съществуването на енциклопедията зависи от свободния, отворен и нецензуриран интернет, допълват в заключение създателите.

Водещи

Най-четени