Най-бързият суперкомпютър надмина себе си 04.11 | 14:31

Японският „К“ компютър достигна скорост от 10 квадрилиона операции в секунда

От Георги Георгиев

Японски суперкомпютър "К" подобри собствения си рекорд за най-бързата машина в света след като извърши 10 квадрилиона изчисления в секунда, съобщи АFP, цитирана от Yahoo News.

Така машината, разполагаща с общо 88 хиляди процесора, подобри предишния си рекорд от осем квадрилиона операции в секунда, постигнат през октомври тази година.

Суперкомпютрите работят средно 10 хиляди пъти по-бързо от обикновените персонални компютри.

Машината е съвместна разработка на японския държавен институт RIKEN и компанията Fujitsu. Президентът на RIKEN Рьоджи Нойори определи успеха като като забележително постижение на компютърната технология.

Суперкомпютърът първоначално беше проектиран да извършва 8,162 квадрилиона изчисления в секунда, припомня iNews. За сравнение бившият номер едно – китайската машина Tianhe-1A – може да извършва "скромните" 2,6 квадрилиона изчисления в секунда.

Невероятният потенциал на машината ще бъде използван в редица изследователски области, нуждаещи се от голяма изчислителна мощ – от проучвания на глобалния климат и метеорология до превенцията на природни бедствия и създаването на нови лекарства.

Водещи

Най-четени