Най-зле сме по достъп до интернет в ЕС 18.12 | 18:03

Едва половината от българските домакинства имат онлайн достъп, докато средният дял за ЕС е 76%

От Георги Георгиев

България за пореден път се нареди на последно място в европейска класация. В случая става въпрос за проучване на Евростат, изследващо нивата на достъпа до интернет на домакинствата в държавите от ЕС.  Макар и висококачествен (според някои проучвания), в България интернет е достъпен за едва 51% от домакинствата, сочат публикуваните днес (18 декември) данни.

Така страната ни се нарежда на последно място в класацията, като пред нея са съседните Гърция и Румъния – и двете с покритие от 54% от домакинствата. Първенци по онлайн достъп са холандците (94%) и гражданите Люксембург (93%), следвани от северните държави Дания и Швеция (с по 92% всяка).

Като цяло интернет достъпът е широко разпространен сред европейците, сочи още докладът на европейската статистическа служба. В 27-те страни-членки на ЕС над три четвърти (76%) от домакинствата през 2012 г. са разполагали с достъп до интернет. За сравнение през 2006 г. техният брой е бил под половината от общия.

За същия период броят на домакинствата с широколентов интернет се е увеличил още по-стремително, отчита статистиката. Днес 72% от домакинствата имат подобен достъп в сравнение с шест години по-рано, когато дялът им е бил около 30%.

Освен общия достъп до интернет проучването на Евростат е покрило и други технологични индикатори, свързани с разпространението на мобилния интернет, на електронната търговия и на електронните правителства. Резултатите се използват за мониторинг на няколко общоевропейски политики и по-специално за европейската Digital Agenda.

Размяната на имейли и търсенето на информация за стоки и услуги остават най-честите онлайн дейности сред европейсците (съответно за 89 и 83% от респондентите), сочи статистиката. След тях се нареждат четенето на новини онлайн  (61%), интернет банкирането (54%), постването на съобщенията в социалните мрежи (52%) и ползването на услуги, свързани с пътувания (50%).

Подробности за изследването на Евростат можете да прочетете тук.

Водещи

Най-четени