Най-сетне видео в Wikipedia 11.11 | 10:56

След 4 г. на разработки популярната енциклопедия се сдоби с HTML 5 видео плейър

От Георги Георгиев

След четири години на подготовки онлайн енциклопедията Wikipedia най-накрая се сдоби с видео плейър под HTML 5, който ще позволи на потребителите да качват/гледат мултимедийно съдържание към редактираните/четените от тях статии.

Достъпният под англоезичната версия на енциклопедията плейър Kaltura е с отворен код, който поддържа HTML5 и не изисква Adobe Flash. Наред с това поддържа набора отворени видеокодеци WebM, както и субтитри на различни езици.

Проектът, по който се работи от 2008 г. насам, бе многократно забавян от инфраструктурни ъпгрейди, промени в екипите и други проблеми. Най-накрая с помощта на Google и създателите на Kaltura Wikipedia се сдоби мултимедийна поддръжка, пише сайтът TechRadar.

Преди пускането на плейъра онлайн енциклопедията разполагаше с едва 6 хиляди материала, с които навремето е била тестван по-стар плейър, наречен Ogg Theora. Към момента в Wikipedia има около 15 хиляди видеа.

За съжаление поставянето на видео в статия от енциклопедията няма да е толкова лесно, колкото например вграждането клип от YouTube. В случая всеки материал трябва да бъде качен на сървърите на Wimedia Commons, за да се гарантира по този начин трайността на съдържанието.

За да се справи с потока ново съдържание и да се справи с нарастващото търсене, в миналото разработчиците на Wikipedia прекараха дълго време в подобряване на инфраструктурата на своя медийна база данни. Това бе още една причина проектът за медия плейър да се забави толкова много.

 

Водещи

Най-четени