Нов Wi-Fi стандарт качва скоростта в домашни условия 30.06 | 11:33

5G Wi-Fi позволява стрийминг със скорости да 1,3 GB в секунда

От Георги Георгиев

Не бе далеч времето, когато семействата се караха кой да държи дистанционното на телевизора. Днес въпросът който ни вълнува все повече, е кой ще успее да "завземе" по-голямата част от домашния интернет. С нарастването на броя на безжичните устройства в дома – телевизори, смартфони, таблети, лаптопи сега мрежите стават все по-натоварени, което води до неприятно падане на скоростта към отделните устройства.

Част от решението на проблема се крие в нов Wi-Fi протокол. Наречен 802.11ac, той ще позволи вдигането скоростта на предаване на данни в дома повече от три пъти в сравнение с съвременните – до впечатляващите 1,3 гигабайта в секунда, които са доста по-сериозен "резервоар" от който всички членове на семейството ще могат да черпят.

Наред с това протоколът е и шест път по-ефективен енергийно и ще предостави по-стабилно Wi-Fi покритие на дома, коментират от phys.org.

Щатската компания Broadcom е първият производител на безжични комуникационни системи, който ще започне да предлага т.нар. 5G Wi-Fi чипове. Макар че новият стандарт няма да увеличи скоростта на данните, идващи през т.нар. интернет "тръби" до дома (като DSL или фиброоптичните кабели), той ще позволи на потребителите бързо да стриймват видео, което е качено PC или на дигитален видео рекордер (DVR).

Според проучване на Cisco Systems през 2015 г. близо 1 милион минути видеосъдържание ще минават по мрежите по света всяка секунда, като броят на джаджите, свързани към интернет, ще надвиши двойно световната популация. Между 2010 и 2015 г. се очаква мобилният трафик на данни да се повиши близо 26 пъти.

Няколко производителя на рутери в вече предложиха модели, които разполагат с новите 5G Wi-Fi чипове. Производителите на мобилни устройства – от смартфони до лаптопи и смарт телевизори, ще започнат да поставят чиповете през идните месеци. Един от пионерите е тайванскатаAsus, вече пусна първия лаптоп, екипиран с новия Wi-Fi протокол.

Водещи

Най-четени