Нова Wi-Fi автомобилна технология 28.03 | 20:24

Все повече потребители изпитват нужда от повече "свързаност" в колите си с приложения за забавление и информация

От Кремена Бедерева

Все повече коли се включват в информационната мрежа благодарение на нова Wi-Fi автомобилна технология. Според анализатори на сектора все повече потребители изпитват нуждата от повече "свързаност" в колите си под формата на приложения за забавление и информация.

"Първоначално идеята за поставянето на Интернет връзка в кола звучеше като разсейване и фриволие, но с течение на времето това стана част от живота ни", коментират анализатори от телекомуникационния бизнес.

Проучвания показват, че светваният пазар на Wi-Fi системи за коли ще се разрасне до 7.2 милиона продадени системи до 2017 година, като през 2010 година те са били само 174 хиляди, предаде АФП.

Всъщност технологията за безжична връзка с Интернет за автомобили се предлага от няколко години като допълнителен аксесоар, но малко от големите производители на коли предлагат и доставят подобна услуга. Една от тях е Ford, която предлага Wi-Fi за определени модели, а General Motors, BMW, Audi, Saab и Chrysler предлагат някаква форма на Интернет достъп.

Все повече компании се ориентират към този нов сектор с огромен потенциал за развитие. Част от усилията се насочват в посока развлечения, след като проучвания показват, че голяма част от потребителите търсят по-добри възможности за развлечение на пътниците в колата си като игри, видео и информация.

Специалисти в бранша подсказват и други възможни приложения на Wi-Fi системите – за навигация, за диагностициране на проблеми с автомобила и дори тип апликации, които ще позволяват на родителите на следят скоростта на децата си – шофьори в тийнейджърска възраст.

Анализатори прогнозират, че човек дори ще може да намира колата си, ако е открадната, благодарение на безжичната връзка на машината с глобалната мрежа.



Водещи

Най-четени