Нови детайли за бъдещия Windows 8 31.08 | 16:48

Операционната система на Microsoft ще разполага с един по-опростен и олекотен Windows Explorer

От Георги Георгиев

Във вторник (30 август) Microsoft отново открехна част от завесата, забулваща бъдещият Windows 8 и представи част от планираните промени в най-популярния софтуер за персонални компютри в света, съобщава АФП, цитирана от physorg.com.

Компанията възнамерява да направи подобрения в ключовата програма за управление на файлове Windows Explorer. Промените ще подобрят начина, по който програмата си взаимодейства с новата операционна система, казва Стивън Синовски, президент на отдела, отговарящ за разработването на системата.

"Windows Explorer е в основата на опита, който потребителите имат с интерфейса на системата. Той е претърпял няколко дизайнерски промени през годините, но не е променян съществено от доста време", обяснява Синовски.

Към новата версия на програмата е прибавена контролна лента за команди, която да направи системата по-лесно използваема за незапознатите с командите за бърз достъп (shortcuts) в Windows Explorer.

Според Алекс Симонс от програмния екип на компютърните специалисти в компанията им е възложена задачата да "върнат Explorer към неговите корени като ефективен инструмент за управлението на файловете и да извадят някои скрити "скъпоценни камъни" от нея" под формата на удобни команди за бърз достъп, които мнозина вероятно не знаят.

През юни тази година Microsoft разкри първите детайли за наследника на Windows 7 – операционна система от следващо поколение, която може да работи едновременно с персонални компютри и таблети със сензорни екрани.

Синовски демонстрира част от качествата на бъдещата операционна система с кодовото название Windows 8 на технологичната конференцията D9, организирана от All Things Digital.

Голяма част от основните технологии, залегнали в Windows 8, вече се срещат в сегашните мобилни операционни системи на Microsoft за смартфони и таблети.

Компанията обещава да разкрие още характеристики на новата операционна система, която ще използва за уеб браузърът Internet Explorer 10. Това ще стане по време на предстоящата конференция на разработчиците на Microsoft в Анахайм, Калифорния, която ще започне на 13 септември.

Водещи

Най-четени