Новият продукт на Nokia ще промени киното (ВИДЕО) 29.07 | 17:11

Камерата за виртуална реалност е дизайнирана да бъде в помощ на кино творците

От Ивайло Коралски

Nokia загуби позициите си на пазара на мобилни телефони, но финландският гигант продължава да твори хардуер.

Новата камера на компанията, наречена OZO, е създадена с идеята да помага на кино творците при заснемането на кадри, насочени към набиращата все по-голяма популярност виртуална реалност.

За разлика от устройства като GoPro и камерите на Samsung, формата ѝ представлява сфера, с добавени по нея осем синхронизирани сензора със глобален затвор и обкръжаващ звук чрез осем микрофона.

Голямото предимство на OZO, е, че може да демонстрира на снимачния екип какво точно е заснел в реално време. Кадрите се изпращат директно към шлемовете за виртуална реалност.

За кратко време OZO може да предложи и кадрите в по-ниска резолюция, които да бъдат разгледани от снимащия, или показани пред други хора.

Обикновено видеата, заснети чрез подобни камери, трябва да бъдат монтирани по време на процесинга, а това често пъти отнема доста време.

Работата по OZO все още продължава, но камерата вече е представена пред големите филмови студия, които ще дадат своята критиката, целяща допълнително подобряване на качеството на продукта.

Nokia все още пази техническите характеристики и евентуалната цена, но се очаква продажбите да стартират в рамките на последното тримесечие на 2015 година.  

Видео, следва:

Водещи

Най-четени