Ново приложение улеснява пазаруването 14.11 | 16:24

Card Case ви позволява да пазарувате в магазина просто като кажете името си

От Георги Георгиев

Готови ли сте да изоставите своя портфейл, пари в брой и кредитните карти? Ако да, то за вас е новото мобилно приложение, което ще ви позволи да пазарувате със смартфона си, без да ви се налага дори да го вадите от джоба си или дамската си чанта.

Разработеното от американската компания Square смартфон приложение Card Case позволява на потребителите да плащат за продукти и услуги автоматично, просто като кажат името си на продавача в магазина, който след това има грижата да открие данните им в системата и да извърши транзакцията.

"Просто влизате, казвате името си и излизате с направената покупка", обяснява максимално опростената процедура продуктов директор на Square Меган Куин.

Приложението работи, като автоматично отваря етикет, когато засече, че потребителят е в радиус от 100 метра от мястото за пазаруване. За целта той обаче трябва да е включил въпросната функционалност и да е одобрил достъпа до въпросния магазин (верига магазини).

С пристигането на клиента неговите данни (име и снимка) биват автоматично въведени в системата на търговеца, която получава възможността да тегли пари от сметката за закупените продукти и услуги.

От Square се надяват, че даването на търговците на достъп до данни на клиента и премахването на физическите транзакции ще повиши удобството на потребителите, карайки ги да се чувстват като редовни клиенти дори в магазини, в които досега не са стъпвали.

Над 20 хил. търговци вече са изтеглили приложението в САЩ за период от осем седмици – в това число влизат кафенета, пекарни, бръснарници и дори сергии за плодове и зеленчуци.

Към момента Card Case е достъпно за телефоните под iOS и Android само на територията на САЩ. От Square обаче планират да го пуснат на международните пазари през 2012 г.

Новото приложение е алтернатива на технологията за комуникация в близък обхват (NFC), която позволява разплащанията да стават посредством доближаване на телефона до специален четец в магазина.

Миналата седмица PayPal представи ъпдейт на своето приложение за Android, което използва NFC технологията, за да позволи на потребителите да прехвърлят плащания един на друг, като просто доближат телефоните си един до друг.

Друг вариант за подобен тип разплащания е системата Google Wallet, която вече може да се използва през смартфона на Samsung Nexus S навсякъде, където е въведена услугата PayPass на MasterCard.

Водещи

Най-четени