Няма скоро да видим безплатен роуминг в ЕС 25.02 | 11:24

ЕП блокира приемането на предложените промени

От Петя Бързилска

Приемането на новите правила за телекомуникационните услуги в ЕС, включително безплатен роуминг, беше отложено за неопределено време. Това стана, след като снощи гласуването във водещата комисия на Европейския парламент (ЕП) беше блокирано.

Припомняме, че от Европейската комисия (ЕК) поискаха отпадане на таксата за роуминг и на допълнителните такси за международни телефонни разговори в Европа. Комисията предложи и първата европейска правна защита на отворения интернет и нови правила за инвестиции в сектора на далекосъобщенията.

Очакваше се от 1 юли 2014 г. да отпаднат таксите за входящо повикване, а таксите за пренос на данни в роумниг в ЕС да поевтинеят със 67%.

По думите на евродепутата Ивайло Калфин така намаляват шансовете предложенията на ЕК да бъда приети преди европейските избори през май. Според него това означава, че влизането в сила на промените ще закъснее поне с една година.

В момента приемането законодателния пакет от евродепутатите е отложено за неопределено време.

Целта на законодателното предложение за телекомуникационните услуги е да създаде единен европейски пазар на далекосъобщителни услуги. Заради липсата на общи норми няма далекосъобщителна компания, която да работи в целия ЕС, а операторите и потребителите се сблъсквали с различни цени и правила.

Водещи

Най-четени