Облачни трансформации 25.09 | 16:33

Новостите в облачните услуги и обработката на "големи масиви от данни" бяха представени от лектори на световни ИТ имена в областта

От Георги Георгиев

"Днес облачните технологии все повече и повече се възприемат от бизнеса. Ако допреди година и половина въпросите на клиентите бяха свързани с това дали да ги приемат, то днес основният въпрос, който стои пред бизнеса, е как да се възползва по-ефективно от предимствата им". Това каза по време откриването на форум EMC Forum Теодор Радев, регионален мениджър – продажби в ЕМC.

Както можем да се досетим от надслова "Трансформирайте ИТ + Бизнеса + Вас самите”, лайтмотивът на тазгодишния форум бе основно за трансформациите, които в близко бъдеще очакват ИТ сектора и потребителите на всяко едно ниво.

Новостите в облачните услуги и съхранението и обработката на т.нар. "големи масиви от данни" (Big Data), бяха представени от лектори на световни ИТ имена в областта – Cisco, EMC, VMware, ATOS, Telelink, като над половината от тях засегнаха въпросите за трансформациите.

По време на презентацията си Радев засегна и въпроса за трансформацията на IT отделите в компаниите и предстоящите промени във функциите им. "От поддържащо звено те постепенно се превръщат в двигател на промените и доставчик на най-различни услуги за бизнеса", сподели той.

Бъдещето принадлежи на т.нар. хибриден облак – комбинация от доминиращите днес два модела облачни услуги – частните (private) и публичните (public). Тази визия бе застъпена Ийгън О'Донахю – представител на EMC за Ирландия.

В даден момент двата вида платформи ще се препокрият до степен, че бизнесът и частните клиенти да могат по желание да използват единия модел, без изцяло да изключват достъпа си до другия.

Облачната технология не е нещо принципно ново. Тя обаче променя начина, по който гледаме на ИТ-сектора и възгледите на клиентите. Днес те всички искат да имат достъп до евтини и ефективни услуги, които могат да използват веднага.

За да отговорят на очакванията им, облачните услуги трябва да са бързи, гъвкави и безплатни. По думите на О'Донахю постигането на висока ефективност в облака, която ще доведе до спестяване на разходи, които могат да бъдат ре-инвестирани впоследствие.

В презентацията си О'Донахю засегна и въпроса за бъдещето на облачната сигурност, където също настъпват значителни промени. Например, защитата на клиентите в облака ще бъде много по-гъвката и ще се осъществява на няколко нива.

Все повече ще се разчита на анализи на поведението на съответния потребител. Така засичането на непривични за клиента дейности би могло да означава, че всъщност се касае за опит за неоторизирано проникване в системата от трето лице с открадната самоличност.

Иновации очакват и развитието на големите масиви от данни (Big Data), като в случая ще се набляга на все по-скоростния и ефективен анализ дейност, непосилна за традиционните мрежи.

В крайна сметка всички тези промени, които ни очакват в близките години доведат и до трансформация на приложенията към крайните потребители, които днес все повече се насочват към мобилния достъп до облачни услуги.

Водещи

Най-четени