Изчисления в "облакa" - какво прави ЕС, за да подкрепи иновацията 02.03 | 18:57

Темата за изчисленията в "облак" е водеща и за CeBIT 2011

От Георги Георгиев

В последните години "облачните" услуги се превръщат в неразривна част от всекидневието на бизнеса. Физически "облакът" представлява множество центрове за обработка на данни, подсигурени от гледна точка на сигурност и високоскоростна свързаност с Интернет. На сървърите в тези центрове за данни работят различни софтуерни услуги като например услуги за електронна поща, комуникации, съвместна работа, CRM, ERP, бази данни и други.

Темата за изчисленията в облак е водеща и за най-голямото технологично изложение в света – CeBIT, което се провежда в Хановер. Изложението беше посетено от европейския комисар по информационни технологии Нели Крус, която не пропусна да припомни какво прави Европейската комисия във връзка с изчисленията в облак.

Един от основните проекти, който ЕС финансира, се нарича RESERVOIR. По своята същност той засяга начините за изграждане на инфраструктура за изчисления в облак. Проектът е фокусиран върху разработката на софтуер, който да "впрегне в работа" неизползваните ресурси от интернет доставчици и да ги пренасочи към бизнеса и администрацията. Така ще се изгражда солидна инфраструктура за изчисленията в облак.

Софтуерът, който се разработва според проекта, се нарича OpenNebula и може да бъде свален безплатно. Той се използва от испанския телекомуникационен оператор Telefonica и от CERN (Европейска организация за ядрени изследвания). RESERVOIR се финансира по Седма рамкова програма с 10.5 млн. евро. Общата му стойност е 17.22 млн. евро. Той започна през февруари 2008 година и се очаква да завърши през този месец.

Друг голям проект, който получава 7.1 млн. евро по Седма рамкова програма (при обща стойност на проекта 10.37 млн. евро ), е OPTIMUS. Той е съсредоточен върху развитието на софтуерни компоненти за инфраструктура при изчисленията в облак, които ще помогнат на малкия и среден бизнес да използва, наблюдава и управлява приложения в Облака. Пазарът за този тип софтуер отчете обем от 92 млн. евро през 2010 година и се очаква до 2013 година да обемът да се утрои. OPTIMUS ще приключи през май 2013 година.

Третият голям проект, който ЕС подкрепя, се нарича CONTRAIL. Той получава 8.3 млн. евро по Седма рамкова програма при обща стойност на проекта 11.3 млн. евро. Неговата цел е разработка на нови методи за подпомагане на компании, които искат да бъдат доставчици на изчисления в облак. Идеите, на които се обръща внимание, са как неизползвани ресурси да бъдат локализирани и да се предоставят на потребители, които могат да ги ползват.

Водещи

Най-четени