Одобрени са новите цени на роуминга в Европа 30.05 | 13:00

Промяната ще влезе в сила от 1 юли 2012 година

От iNews.bg

Съветът на министрите одобри плановете на Европейската комисия (ЕК) за намалението на цените на роуминга в Европа. Това беше последното "препятствие" и според плановете мерките ще бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС на 30 юни.

Така, новите цени на роуминга влизат в сила от 1 юли 2012 година.

Ето и какви са промените за потребителите. Цената на разговор в роуминг ще бъде максимум 29 евроцента (без ДДС) за минута проведен разговор и до 8 евроцента (без ДДС) за получен разговор при престой в чужбина. Цената на SMS-те ще бъде максимално 9 евроцента.

Едно от най-скъпите удоволствия в чужбина по отношение на комуникациите е преноса на данни в роуминг. С други думи използването на интернет от мобилните устройства. От 1 юли това ще ни коства до 70 евроцента на мегабайт.

Промени има и по отношение и на цените между самите оператори – след промените максималните цени на разговорите в роуминг ще бъдат 14 евроцента, а SMS-те ще се таксуват по 3 евроцента.

Преносът на данни ще коства най-много 25 евроцента.

Това е само поредната стъпка за регулиране на цените в сектора на комуникациите, която предприемат европейските власти. Преди няколко години чиновниците се заеха да намалят "шокиращите" сметки след летните отпуски и вече на няколко пъти намалиха максималните цени на роуминга.

Това обаче не е всичко – предстоят още действия, в резултат на което до юли 2014 година изходящото обаждане в роуминг ще струва 19 евроцента, а входящото – само 5 евроцента на минута. Трафикът на данни пък ще бъде 20 евроцента на мегабайт.

Всички тези цени са без ДДС.

Водещи

Най-четени