ЕК отново ни предупреждава за цените на мобилните разговори 02.08 | 20:19

Еврокомисарят по технологиите призова да се вземат мерки срещу високите цени

От Кремена Бедерева

Европейската комисия (ЕК) отправи остро предупреждение към България. Този път поводът са скъпите разговори в мобилните мрежи.

Еврокомисарят по технологиите Нели Крус призовава българския телекомуникационен регулатор да вземе мерки срещу операторите, тъй като "клиентите в най-бедната страна в общността плащат повече от всички останали европейци", съобщава бТВ.

Изданието EurActive цитира чужди телекоми, които също са изразили безпокойство от високите тарифи и липсата на прозрачност.

В отговор, председателят на КРС Веселин Божков заяви пред агенция "Фокус", че Европейската комисия никога не се е обръщала към тях с такава молба и "внушенията", които се правели в публикацията били "абсолютни неистини".

В края на юни месец тази година, от ЕК съобщиха, че в съответствие с правилата на ЕС, въведени първоначално през 2007 г. и изменени през 2009 г., операторите на мобилни мрежи в ЕС ще бъдат отново задължени да понижат цените на дребно на повиквания в роуминг през периода от 1 юли 2011 г. до 30 юни 2012 година

При пребиваване в чужбина в рамките на ЕС клиентите, които избират регулираната евротарифа, ще плащат не повече от 35 евроцента на минута за изходящ разговор и 11 евроцента на минута за входящ разговор. Цените са без ДДС, допълват от ЕК.

Дни след това, Европейската комисия (ЕК) представи предложение за дългосрочно разрешаване на проблема с високите цени за използването на мобилни телефони и други мобилни устройства при пътуване в ЕС (роуминг).

Предложеният регламент за пръв път въвежда структурни мерки за насърчаване на конкуренцията, като предоставя възможност на клиентите от 1 юли 2014 година да подписват отделно от договора си за национални мобилни услуги по-изгоден договор за роуминг, като запазват номера си.

Предложението също така дава на мобилните оператори (включително и на т. нар. виртуални мобилни оператори, които нямат собствена мрежа) правото да използват мрежите на други оператори в други държави-членки по регулирани цени на едро, като по този начин насърчава повече оператори да се конкурират на роуминг пазара.

Водещи

Най-четени