От целия свят интернетът у нас е най-евтин 05.12 | 12:04

Ако сравнението се направи спрямо БВП, страната ни изпада на 17-то място

От Елица Елефтерова

Интернетът в България е най-евтиният в света по абсолютни стойности. Това става ясно от последните данни на анализаторите от speedtest.net. За всеки допълнителен мегабит в секунда (Mbps) сънародниците ни плащат средно по 51 цента (около 0,74 лв. по актуален валутен курс).

На второ място са румънците със средна цена от 59 цента (около 0,85 лв.) за Mbps, а на трето Литва с 82 цента (1,18 лв.) за Mbps. В челната петорка влизат още Украйна и Молдова. В дъното на класацията са Венецуела, Филипините и Южна Африка с цена на мегабит в секунда от около 30 долара (43,16 лв.).

Ако сравнението се направи по относителни стойности, спрямо брутния вътрешен продукт на глава от населението, страната ни изпада на 17-то място. Българските потребители отделят 0.094% от доходите си за всеки допълнителен Mbps.

Тук на първо място излизат жителите на Люксембург, чиито широколентов интернет е над шест пъти по-скъп, но ни надминават многократно по БВП. Втори са датчаните, следвани от Исландия, Холандия и Израел.

В дъното на тази класация са Индонезия, Виетнам и Филипините. Жителите на последната страна трябва да отделят почти една от пета от доходите си, ако искат да получат допълнителна скорост.

Повече са цените на интернет услугите по света може да прочетете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени