Отбелязваме 5-я рожден ден на домейна „.eu” 07.04 | 14:19

Към момента има около 3.5 млн. регистрации с този домейн

От Деляна Петкова

На 7 април 2011 г. отбелязваме петия рожден ден на интернет домейна ".eu". Той стана девети по популярност в класацията на домейните от високо ниво в интернет (TLD). В Европа заема четвърто място, допълват от ЕК.

Регистрациите с домейн ".eu" нарастват с всяка изминала година от въвеждането му, като към момента те възлизат на почти 3,5 милиона, което го извежда на девета позиция сред най-популярните домейни от високо ниво в света.

Домейнът ".eu" е особено полезен за малките и средните предприятия, тъй като ги откроява на европейските пазари, като им осигурява европейска идентичност в интернет. Използването на този домейн в интернет бързо се забелязва от потенциалните клиенти, които иначе биха били по-резервирани към компания с непознат за тях домейн на държава.

Домейнът ".eu" не само е лесен за регистриране, но също така е и лесен за използване, тъй като работи на 23-те официални езика на ЕС. Той позволява употребата на букви като "é", "ö", "ç" или "č", както и на нелатински букви като "ю", "ф", "ж", "й" на кирилица или "ε", "ω", "μ", "φ" на гръцки (т.нар. интернационализирани имена на домейни или IDN), в заглавието на интернет адреса отляво на ".eu".

Най-много домейни ".eu" са били възприети в Германия (31 % от всички ".eu" домейни), Холандия (13 %), Великобритания (10 %), Франция (9 %) и Полша (6 %).

Напоследък домейнът ".eu" бързо набира популярност в Чехия, Естония, Литва, Полша и Словакия.

Водещи

Най-четени