Откраднаха милиони номера на кредитни карти в САЩ 31.03 | 15:38

Засегнати са близо 10 милиона клиенти на Visa и MasterCard

От Георги Георгиев

Кредитните гиганти Visa и MasterCard се бориха в петък (30 март) да осуетят действията на измамници, сдобили с огромно количество данни за кредитни карти на клиенти, използвали услугите на таксиметрова компания в Ню Йорк, съобщава AFP.

Според анализаторът Авива Литан са били откраднати данните на повече от 10 милиона кредитни карти. Ударите са били извършени през мрежата за кредитни разплащания на таксиметрова компания. Крадците складирали откраднатите номера с месеци, преди да ги използват.

Според Литан престъпниците, които вероятно са част от централноамериканска криминална група, са взимали данните на клиентите от акаунтите им в компанията.

От Visa заявиха, че са раздали на пострадалите си клиенти карти заместители, с които те да да могат да използват сметките си. Компанията обеща да вземе мерки за предотвратяването на по нататъшни опити за измами.

Компютърният специалист по сигурността Браян Креб заяви в блога си, че двете компании са предупредили банките и кредитните съюзи в САЩ за т.н. "масови" атаки.

Хората трябва да подават сигнали, ако засекат подозрителни действия по сметките си, призоваха от MasterCard и Visa.

Говорителят а MasterCard заяви пред AFP, че в момента случаят е отнесен до прокуратурата и е обект на съдебен преглед през независима организация за информационна сигурност.

Водещи

Най-четени