Отломки от сателита на НАСА паднаха в Канада 24.09 | 11:02

Няма данни за пострадали хора, както и за нанесени материални щети

От Андриян Георгиев

Отломки от шесттонния научен сателит на НАСА се предполага, че са паднали в Канада, съобщават от НАСА, цитирана от Reuters. 

В социалната мрежа Twitter се появиха съобщения за падащи предмети над град Окотокс, който се намира южно от Калгари в Западна Канада. Най-вероятно става дума за останките от изследователския сателит на НАСА, който 20 години беше в орбита в горните слоеве на атмосферата.

Учените бяха неспособни да определят точното време и място, когато и където сателитът ще се строполи на Земята, което се дължи на непредсказуемата му траектория, след като той стана напълно неуправляем.    

По изчисления на НАСА сателитът трябваше да навлезе в плътните слоеве на земната атмосфера във времето между 3:45 и 4:45 часа по Гринуич тази сутрин (между 6:45 и 7:45 българско време).

Сателитът, който е с дължина от 10,6 м и 4,5 м в диаметър, е сред най-големите космически апарати в историята, които са падали неконтролируемо на Земята, въпреки че той е много по-малък от 75-тонната "небесна лаборатория" на НАСА, която се разби на Земята през 1979 г.

Reuters припомня, че 135-тонната руска космическа станция "Мир" е най-големият космически апарат в историята, който се е разбивал на Земята. Станцията "Мир" се разби през 2001 г. в Тихия океан, но това беше направлявано падане.           

Водещи

Най-четени