Сателитът на НАСА ще падне върху Италия 23.09 | 17:55

Според италианските експерти отломките ще паднат върху северните провинции на страната

От Кремена Бедерева

Италианската гражданска защита препоръча днес (23 септември) жителите на северните региони да останат по домовете си заради рисковете, свързани с очакваното тази нощ падане на американски сателит, съобщи Франс прес, цитиран от БТА.

Експертни данни и оценки показват според ведомството, че "вероятността една или повече отломки от сателита да паднат на италианска територия е нараснала на 1,5 процента" от снощи, когато е била само 0,6 процента.

Сред изложените на потенциална опасност региони се споменават Вале д'Аоста, Лигурия, Ломбардия, Пиемонт, Трентино - Алто Адидже, Венеция и западната част от Емилия-Романя.

Властите препоръчват на местните жители да не излизат навън, по възможност да не се качват на горните етажи и да не се отдалечават от опорните стени на сградите.

Те припомнят, че евентуалните парчета от сателита няма да бъдат видими, докато падат.

iNews припомня, че по изчисления на НАСА сателитът ще се разбие на 26 отделни парчета, когато наближи земната повърхност. Шансът някое парче да удари човек е 1:3200. Най-тежкото парче от апарата ще е около 159 килограма. Досега обаче човек на Земята не е удрян от парче от сателит.

Сателитът, който струва 750 млн. долара, е бил изпратен преди 20 години, за да изучава промените в климата. Очаква се той да наруши атмосферата в рамките на няколко седмици.

Според експертите парчетата от него могат да паднат и в по-гъсто населени райони на шест континента, включително на места в Европа, Азия, Северна и Южна Америка.

От НАСА твърдят, че рисковете за обществената безопасност от падането на "мъртвия" спътник, са "изключително малки".

Водещи

Най-четени