Официално: без немобилен VR през 2015 година 09.12 | 09:33

Vive VR на HTC ще дебютира през април следващата година

От Ивайло Коралски

По всичко изглежда, че твърденията на HTC и Valve, че преди края на 2015 година на пазара ще се появи виртуалният хедсет Vive, ще останат безпочвени. Sony и Facebook отдавна се отказаха от идеята за премиера на техните VR-и през настоящата година. PlayStation VR и Oculus Rift ще дебютират през първите шест месеца на 2016 година.

Подобна участ очаква и Vive. 

HTC официално потвърди, че Vive ще направи дебюта си през април следващата година. В своя блог публикация тайванският производител предначерта плановете си за хедсета, като от нея научаваме, че компанията ще бъде домакин на конференция за разработчици в Пекин на 18 декември. Впоследствие ще стартира вторият работен хардуерен модел за разработчици на Vive. Следващият ще бъде комерсиалният вариант, който ще се продава в магазините в световен мащаб.

HTC планира да дистрибутира 7000 Vive бройки към разработчици от целия свят в началото на 2016 година. Тайванците ще работят с Valve при организирането на демонстрационни турове по време на популярни събития. Например Sundance Film Festival, SXSW, GDC и MWC.

В общи линии през първите няколко месеца на 2016 година портфейлите на заинтересованите от VR потребители ще олекнат значително, предвид очакваните три големи премиери на PlayStation VR, Oculus Rift и Vive.

Водещи