Под половината шуменци ползват интернет 10.01 | 16:35

По достъп до мрежата областта е на 17-то място от 28-те области на страната

От Георги Георгиев

В област Шумен домакинствата с достъп до интернет в домовете си са 44.7%, което е с повече от шест процентни пункта по-малко от общото за страната. Това съобщиха за БТА от териториалното статистическо бюро (ТСБ) в града.

Данните са от проучване за използване на информационно-комуникационните технологии от домакинствата, направено през миналата година. Тенденцията при навлизането на новите технологии в района обаче е положителна - относителният дял на шуменските домакинства с интернет бележи постоянен ръст. По данни на ТСБ-Шумен през 2011 г. е отчетено повишение с 11 процентни пункта на семействата в областта, които използват мрежата в сравнение с предходната година.

По достъп до интернет в домашни условия Шуменска област е на 17-то място сред 28-те области в страната. От статистиката отчитат още, че се запазва и тенденцията да се увеличава броят на жителите в района на възраст между 16 и 74 години, които редовно използват интернет.

От днес (10 януари) НСИ започна работа по проект "Изследване на информационното общество през 2013 година”, съобщават от националната статистика. Той се се изпълнява съгласно Споразумение за субсидия с Европейската комисия и включва провеждането на две наблюдения - "Изследване на използването на информационно-комуникационни технологии от домакинствата и лицата” и "Изследване на използването на информационно-комуникационни технологии и е-търговия в предприятията”.

Наблюденията ще се проведат едновременно във всички страни членки на Европейския съюз по обща методология, което ще осигури международна съпоставимост на получените резултати.

Ще бъде осигурена информация за развитието на информационното общество сред населението и бизнеса: достъп до интернет, използване на ИКТ, електронна търговия и електронно правителство.

Проектът е с продължителност 12 месеца и ще приключи през месец декември 2013 г., като основните резултати ще бъдат публикувани на интернет страницата на НСИ.

Водещи

Най-четени