Поредно рекордно тримесечие за Samsung 27.07 | 10:39

Успехът на корейската компания се дължи най-вече на смартфоните от серията Galaxy

От Георги Георгиев

Корейската Samsung – най-голямата технологична компания по приходи в света, за пореден път съобщи за рекордни печалби за финансово тримесечие, предаде AP.

Анализите сочат, че основна роля за успешното представяне на компанията във времена на тежка икономическа криза имат хитовите модели смартфони от серията Galaxy и най-вече на новия флагман - смартфонът от висок клас Galaxy SIII.

Отчетите сочат, че за последните три месеца чистите печалби възлизат на 4,5 млрд. долара, което е скок от 48% в сравнение със същия период - година по-рано. Сумата е малко по-ниска от прогнозите на наблюдатели, които очакваха печалби в размер на около 4,8 млрд. долара.

Според анализатори именно силните продажби на новия Galaxy SIII са допринесли за ръста на общите печалбите и компенсирането на значително по-слабите резултати в други производства на компанията като телевизорите, персоналните компютри и чиповете.

Очаква се най-силното тримесечие за новия смартфона на Samsung да бъде настоящото. Galaxy SIII ще отбележи връх в продажбите в месеците точно преди появата на новия iPhone.

По данни на анализаторите от IDC за периода април-юни корейският гигант е доставил близо 50,2 млн. смартфона от най-различни модели. Това е почти два пъти повече от основния конкурент Apple, които е продал 26 млн. от своите iPhone-и. Заедно двете компании днес контролират над половината от световния пазар на смартфони.

Водещи

Най-четени