Последният за века танц на Венера и Слънцето 06.06 | 10:45

Преминаването на планетата пред слънчевия диск ще може да се види отново през 2117 г.

От Диана Цветкова

Астрономи и любители на космическите наблюдения от цял свят станаха свидетели на последния за следващите 105 години "спектакъл", разигран от планетата Венера и Слънцето.

Пасажът на Венера пред слънчевия диск е много рядко астрономическо явление, което ще може да се наблюдава отново чак през 2117 година.

Цялото преминаване на планетата можеше да бъде проследено от хората в Източна Азия, Западната част на Тихия океан и най северозападните части на Северна Америка. От останалите точки на света са видими определени моменти от пасажа – или по залез, или по изгрев.

Венера се появи като малка черна точка, която се движи бавно по слънчевия диск. Преминаването продължи повече от шест часа и половина.

Събитието е важно за астрономите, защото по време на преминаването те изследват атмосферата на Венера. Учените се надяват да използват данните при търсенето на подобни на Земята планети.

Ние ви предлагаме малка част от космическия спектакъл в галерията от снимки горе, някои от които са заснети чрез сателит на НАСА.

Водещи

Най-четени