Наблюдаваме рядко астрономическо явление 04.06 | 13:23

Венера ще изглежда като малка черна точка, преминаваща бавно пред слънчевия диск

От iNews.bg

В сряда (6 юни) сутринта всички запалени по астрономията ще могат да наблюдават рядко астрономическо явление, което няма да се повтори до 2117 г. - краят на пасаж (преминаване) на Венера пред слънчевия диск.

Наблюдението ще е възможно от момента на изгрева на Слънцето, в 5:29 ч сутринта за Варна и в 5:49 ч за София, съобщават от Националната астрономическа обсерватория в Рожен.

Специалистите на обсерваторията съветват желаещите да наблюдават явлението задължително да използват защитни подходящи слънчеви филтри. Приложими са обичайните предпазни мерки практикувани при наблюдение на частичните фази на слънчево затъмнение.

Оттам напомнят, че слънчевите лъчи са опасни за зрението при преки наблюдения, дори ако Слънцето е много ниско над хоризонта и изглежда слабо (оранжево).

По време на небесното явление Венера ще изглежда като малка черна точка, преминаваща бавно пред слънчевия диск. Нейните размери ще бъдат 58 дъгови секунди или над 30 пъти по-малки от размерите на слънцето, което ще бъде 32 дъгови минути.

Следващият пасаж на Венера ще бъде на 11 декември 2117 г., но ще завърши с изгрева на Слънцето за наблюдател от нашата страна, (т.е. няма да може да се наблюдава от България).

Следващият пасаж на Венера, който ще може да се наблюдава от нашата страна, ще  бъде чак на 8 декември 2125 г., с начало около 15:40 ч., изчисляват астрономите.

Нареждането на трите небесни тела на една линия е цикличен процес, като най-дългият период е 243 години. Той включва в себе си последователност от четири по-къси периода в ред и с продължителност както следва:

- първо преминаване на Венера пред Слънцето, случващо се например в първата половина на годината (8 юни 2004 г.);

- второ преминаване след 8 години, пак в първата половина на годината (6 юни 2012 г.);

- трето преминаване след 105.5 години, т.е. вече във втората половина на годината (11 декември 2117 г.);

- четвърто преминаване след 8 години, също във втората половина на годината (8 декември 2125 г.), последвано от интервал от 121.5 години, след който всичко се повтаря отново.

Така сумата от четирите подпериода е следната: 8 + 105.5 + 8 + 121.5 = 243 години общо, обяснява Пенчо Маркишки от НАО Рожен.

Повече информация по темата можете да намерите тук.

Водещи

Най-четени