Президентът на Canon се оттегля 30.01 | 16:29

Решението е продиктувано от незадоволителните финансови резултати на компанията

От Георги Георгиев

Представители на японския електронен производител Canon съобщиха, че президентът на компанията Цунеджи Учида (Tsuneji Uchida) ще се оттегли от поста си. Решението дойде, след като се разбра, че прогнозните печалби на компанията ще се повишат с по-малко от 1% за втора поредна година, съобщи Bloomberg.

70-годишният Учида ще освободи официално поста на президент и изпълнителен директор на Canon на 29 март. На върха на компанията ще застане сегашният председател на борда на директорите Фуджио Митараи, който е с 6 години по-възрастен от Учида. Самият Учида оттук нататък ще изпълнява ролята на съветник.

Очакванията на експертите са за тази година нетните печалби на Canon да се повишат до 250 млрд. йени (3,3 млрд. долара) в сравнение с миналата година, когато са били 248,6 млрд. йени. Тази сума отстъпва сериозно от средните прогнозни резултати на анализаторите, които очакваха печалбата на Canon да достигне до 304 млрд. йени.

Създателите на дигиталните фотоапарати от серията Ixus и Cybershot са увеличили продукцията си от фабриките си в чужбина, след като скъпата йена направи неизгодно производството в Япония.

От Canon предвиждат да продадат 22 млн. бройки от своите компактни фотоапарати през тази година, което е ръст от 17%. Продажбите на дигиталните огледално-рефлексни апарати със сменяеми лещи могат да скочат с 27% до 9,2 млн. бройки.

Според данни на японската Асоциация на производителите на оптични продукти, глобалните доставки на цифрови фотоапарати са спаднали с 35% през месец ноември 2011 г. вследствие на наводненията в Тайланд. Тогава редица фабрики за чипове и електронни компоненти бяха принудени да затворят врати, което се отрази на капацитета на редица световни производители на електроника.

Някои експерти прогнозират, че ситуацията с доставките ще се нормализира до март тази година, като през второто тримесечие ще се наблюдава значителен ръст в производството на фотоапарати.

Най-четени