Престъпници треперете! Жертвите ви, ще ви издадат 21.01 | 14:01

Полицията ще вижда престъпника по отраженията в очите на жертвата му

От Георги Георгиев

Полицейските служби по света има защо да са доволни от развитието на новите технологии. Въпросните които им предоставят способи за разкриване на престъпления и то още от времената, в които се появява методът за разкриване престъпниците по отпечатъците на пръстите.

Поредната новост в криминологията е свързана със създаването на нов ефикасен метод за разкриване на престъпления – чрез отраженията им в очите на жертвите.

Изследователи, изучаващи в невероятни детайли снимки, направени с модерната дигитална фотография, са успели да изтеглят миниатюрни изображения на лица, скрити в очите на намиращите се на снимката субекти. Почти като в холивудски екшън номерът става чрез увеличение на очите при изображения с висока резолюция, с което те успели с точност да идентифицират "скритите" лица, пише Fox News.

"Зеницата на окото е като черно огледало", пояснява Роб Дженкинс от департамента по психология на Университета в Йорк. "За да подобрите снимката, трябва да го увеличите и да настроите контраста. Изображение на лице, възстановено от отражението на нечии очи, е около 30 хиляди пъти по-малко, отколкото лицето на субекта".

Съвместно с Кристи Кер от Университета в Глазгоу Дженкинс възстановил изображения с лицата на случайни минувачи с размер от нищожните 27 пиксела (за сравнение 1 мегапиксел и около милион пиксела).

Опитът показал, че в 71% от случаите изследователите успели да идентифицират правилно лицата. Когато лицата били познати, успехът бил 84%.

В случая трябва да се уточни, че снимките били направени с изключително мощния 39-мегапикселов фотоапарат Hasselblad. С напредването на дигиталните технологии обаче, в скоро време подобно нещо вероятно ще може да се направи и със смартфон, смятат учените.

Според изследователите откритието може да бъде много полезно при престъпления, в които жертвите биват заснети, като отвличания и сексуално насилие над деца.

Водещи

Най-четени