Приложението, което пази тайните ни на 100% 10.07 | 16:15

Пристига ексклузивно от собственика на Piratebay…

От Ивайло Коралски

Едва ли ще е нещо ново, ако споделим, че личните съобщения, които изпращаме всеки ден по мобилните си телефони, съвсем не са толкова лични. Или поне не толкова, колкото ни се иска.

В опит да поправи този очевиден недостатък на съвременната дигитална епоха Питър Сънди, съосновател и бивш говорител на известния торент сайт The Piratе Bay, ръководи малка група разработчици, с която се опитва да събере пари за създаването на напълно защитено приложение за изпращане на лични съобщения, съобщава Econ.bg.

Приложението, което ще носи името Hemlis (на шведски "тайна"), ще бъде достъпно през iPhone и Android. Тя ще използва система за криптиране на съобщенията между подателя и получателя на съобщението, така че трета страна да не може да получи достъп до него.

Традиционните приложения за мигновени съобщения оставят следи от данни, които компаниите и правителствата могат да получат. За разлика от тях сигурността на Hemlis е толкова висока, че дори Сънди и неговият екип няма да могат да видят съдържанието на кореспонденцията ни.

Повече за приложението, плюс видео, в Econ.bg.

Водещи

Най-четени